Skip to content

Opencart Custom Page

Baru-baru ni ada projek memerlukan penggunaan penggunaan Opencart Custom Page.

Maka, terpaksala menggodek bagaimana nak buat custom page.

Kebanyakan tutorial custom page menggunakan Opencart 1.5, aku guna Opencart 2.3.0.3 maka disebabkan itu aku pun edit code org lain dan reshare tutorial ini untuk kegunaan sendiri kemudian hari.

Agak bernasib baik sebenarnya, rupanya Opencart ni pun menggunakan konsep MVC (Model-View-Controller). Sama je macam Laravel. Maka kerja pun jadi mudahlah. 

Controller

/catalog/controller/custompage/mycustompage.php

View

/catalog/view/theme/default/template/custompage/mycustompage.tpl

 

Published inGeneralICTKuantan Web Developer

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

{"value":"\n